Media coverage

Vrouwenlobby wil prostitutie afschaffen

Door Sjoukje Smedts

BRUSSEL De European Women’s Lobby vindt prostitutie een vorm van geweld tegen vrouwen en wil het daarom helemaal uitbannen. Weinig realistisch, vindt Antwerps prostitutieambtenaar Hans Willems. Het illegaal circuit wordt volgens hem bovendien alleen maar groter en moeilijker te controleren bij de afschaffing van prostitutie.

’Samen voor een Europa zonder prostitutie’. Met die slagzin wil de European Women’s Lobby het einde van het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling inluiden. Prostitutie is een vorm van geweld, motiveert de lobbygroep. "Het is al in veel landen illegaal, maar er wordt nog te vaak een oogje toegeknepen, ook in België", vindt woordvoerder Leanda Barrington. In België is prostitutie zelfs toegelaten. Onder andere reclame ervoor maken en het houden van een huis van ontucht zijn dat niet, al worden ze gedoogd.
Er zijn volgens Barrington drie andere mogelijkheden om met prostitutie om te gaan. Of je maakt het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling volledig illegaal. Prostituees worden dan criminelen. Of je legaliseert prostitutie in een omlijnd kader. De klanten en mensenhandelaars viseren en prostituees de kans geven om uit het circuit te stappen is de derde optie.
"Prostituees viseren is niet correct, want dan erken je niet dat zij het slachtoffer zijn van geweld", argumenteert Barrington. "Het legaliseren van seks tegen betaling zorgt ervoor dat ook het illegale prostitutiecircuit groeit. Wij zijn daarom voorstander van het laatste model, dat al in Zweden werd ingevoerd."

CdH opperde recentelijk ook om het Zweedse prostitutiemodel in België in te voeren, maar kreeg toen met veel kritiek af te rekenen. De boetes en zelfs gevangenisstraffen die de Zweedse prostitutieklanten riskeren, waren volgens Zweeds onderzoeker Sven-Alex Månsson bijvoorbeeld niet voldoende om de prostitutie uit te roeien.

Ook Antwerps prostitutieambtenaar Hans Willems acht het nu weinig realistisch dat je prostitutie volledig kunt afschaffen. "Het zal dan nog meer verdoken gebeuren en nog moeilijker te controleren zijn", stelt hij. "Je moet de uitbuiting van prostituees aanpakken, maar dat lukt niet door het verbieden van seks tegen betaling. Daarvoor is er te veel geld mee te verdienen."

Barrington ziet dat anders, want wie zorgt dat de vraag daalt, creëert volgens haar ook minder aanbod op de prostitutiemarkt. Naar Willems’ mening kun je toch beter erkennen dat prostitutie bestaat en ervoor zorgen dat het beroep in menswaardige omstandigheden kan worden uitgeoefend. Hij pleit daarom voor zelfregulering van de sector. "Misschien kunnen we wel een kwaliteitslabel voor bordelen lanceren. Zo weten klanten en personeelsleden dat die zaken de prostituees niet uitbuiten." Bovendien komt volgens Willems op die manier ook het illegale prostitutiecircuit duidelijker in beeld. "Zo wordt het ook gemakkelijker om hard op te treden tegen mensenhandel."

Hans Willems (Antwerps prostitutieambtenaar):
Een kwaliteitslabel voor bordelen lanceren lijkt me een beter voorstel

© 2011 De Persgroep Publishing

Source: De Morgen, 18 June 2011

Latest video

EWL event "Progress towards a Europe free from all forms of male violence" to mark the 10th aniversary of the Istanbul Convention, 12 May 2021.

Facebook Feed

Get Involved